De geur van hop en lindebloesem
Aan het einde van de Commanderiestraat in Ootmarsum lag tot voor kort een vergeten plek. Tussen 1273 en 1811 stond daar een kasteel met tuinen. In de beginjaren bevolkt door een Duitse ridderlijke orde, later woonden er vier generaties van een familie die het ambt van Dorst van Twente uitoefenden. Het molenhuisje is het enige dat nog herinnert aan dit verleden.
In opdracht van de Commanderie Ootmarsum BV en in samenwerking met de gemeente Dinkelland heeft ODIN Landschapsontwerpers het ontwerp gemaakt voor de ontwikkeling van de Commanderie en omgeving. De ambitie was groot. Een ontvangstruimte en langparkeerplaats voor de stad, een gebouw voor de ambachtelijke bierbrouwerij ‘Othmar’, een gezellig plein met een gebouw voor de horeca van ‘Gasterij Oatmossche’ en een nieuwe entree voor het openluchtmuseum ‘Land van Heeren en Boeren’.
In het ontwerp is integraal gekeken naar de historische lijnen, de stedenbouwkundige setting van de nieuwe gebouwen, het natuurlijke hoogteverloop en het water. Die ruimtelijke elementen vormen de basis van het ontwerp. De Commanderiestraat met lindebomen geeft toegang tot het plein. Vanaf de Stadsweide als langparkeerplaats gaan wandelroutes naar het Commanderieplein als ontvangstruimte. Aan dit plein staat de bierbrouwerij, ligt de entree van het openluchtmuseum en staat de gasterij. Het plein biedt voldoende ruimte voor evenementen en naast de gasterij liggen terrassen straks in de schaduw van de nieuwe bomen.
Hoptuin
Ootmarsum kent een rijke traditie van ambachtelijke bierbrouwers. Het openluchtmuseum vertelt het verhaal van zaaien tot oogsten, de brouwerij van het brouwen en in de gasterij kan men het bier nuttigen. Bier bestaat uit de natuurlijke ingrediënten water, gerst en hop. Om het gehele verhaal van het bierbrouwen te vertellen is een hoptuin naast het plein ontworpen. Een rechthoekige hoofdvorm die doet herinneren aan de oude Commanderie. De hoofdvorm vormt als het ware een eiland en is omgeven door een verlaging die doet denken aan de voormalige gracht. Bloeiende kruidenmengsels kleuren de flanken van de verlaging. Houten palen begroeid met hop vormen een denkbeeldige structuur die refereert aan de oude Commanderie. Een brug biedt toegang tot de hoptuin waar temidden van het goudgele gerst de klaprozen en korenbloemen zachtjes wuiven in de wind!
i.o.v. Commanderie B.V.
i.s.m gemeente Dinkelland, Cromhof Pullen rentmeesters, Gasterij Oatmossche, Othmar Brierbrouwerijen